Cursus Story-telling - nova-noord.nl

Hobby-filmers
Noord Nederland
Ga naar de inhoud

Cursus Story-telling

  
Workshop Storytelling
concepting/brainstorm technieken en beeldgrammatica
 
zaterdagmiddag 26 mei van 13.00 uur – 17.00 uur
  in de Maasstee, Maasstraat 25 in Assen.
Kosten: €5,00 per persoon inclusief koffie of thee
ter plekke contant te betalen.

 
Hoe bedenk je een origineel idee en hoe zet je tekst van een script om in een visuele taal voor film.
Op zaterdag 26 mei organiseert de Asser Filmclub en Nova Noord in samenwerking met hogeschool docent film en video Robert Keun een dag met workshops en lezingen over het film maak proces. Deze dag gaan we in op twee belangrijke aspecten van het film maken, namelijk:
Aspect 1 Het allereerste begin
Hoe kom je nu tot een origineel idee dat uiteindelijk kan leiden tot dat geweldige script voor een film. Voor veel mensen is dit een moeilijk begin, het vergt creativiteit en doorzettingsvermogen en is vaak een proces dat niet altijd heel pragmatisch is. Toch zijn er veel technieken die je kunnen helpen om op een bepaalde manier (vaak met een groep) tot originele ideeën te komen. Niet onbelangrijk daarbij is dat je zelf ook een bepaalde creatieve manier van werken ontwikkelt. Deze manier kun je trainen, het gaat erom dat je een soort creatief vertrouwen in je zelf krijgt. In het Engels hebben we het dan over 'Creative Confidence'.
In de workshop gaan we dit creatief vertrouwen trainen doormiddel van leuke technieken om tot originele film ideeën te komen.
Aspect 2 Beeldgrammatica
Wanneer nu dat fantastische script af is en de complete inhoud en dialoog bepaald zijn komt een van de bijzonderste processen bij film aan de orde. Hoe vertaal ik mijn inhoud naar het scherm, hoe zorg ik dat ik doormiddel van beelden iets dat ik in tekst heb opgeschreven kan vertalen naar shots, beweging, compositie, kleur en decoupage.
Er is een ander soort taal nodig, de visuele taal die het mogelijk maakt om zonder worden iets duidelijk te maken. Natuurlijk kun je heel veel kwijt in dialoog maar het beeld is alles bepalend. Film heeft een soort grammatica dat in de lange geschiedenis van film (meer dan 100 jaar) ontwikkeld is tot een uiterst effectieve manier om een verhaal visueel duidelijk te maken.
Dit is een (soms ingewikkelde) taal die niet beschreven is als een vast gegeven maar altijd in ontwikkeling is en makers instaat stelt om hun eigen manier van vertellen neer te zetten.
In een lezing gaan we in op dit fenomeen door het bespreken van shots, beweging en compositie en hun betekenis en het laten zien van veel voorbeelden.
In deze lezing krijg je tips die je kunt gebruiken om je eigen films veel meer te laten vertellen dan alleen via dialoog.
De workshops worden begeleid door studenten van de opleiding CMD die actief met de deelnemers aan de slag gaan.
In tegenstelling tot eerdere berichten hoef je geen camera mee te nemen.
Robert Keun is verbonden als docent transmedia storytelling en coördinator aan de minor Transmedia Storytelling van de opleiding CMD, NHLStenden Hogeschool.

Het programma

13.00 – 13.30 inloop
13.30 – 14.15 lezing Creative Confidence en brainstormtechnieken
14.15 – 14.30 korte pauze
14.30 – 14.45 introductie van de workshop en uitleg van de werkwijze
14.45 – 15.15 workshop ronde 1
15.15 – 15.45 workshop ronde 2
15.45 – 16.00 korte pauze
16.00 – 16.45 lezing Beeldgrammatica in de film
17.00 einde
Terug naar de inhoud